BARMAN POLECA

MOHITO

KRAJ POCHODZENIA: KUBA

BAZA: BIAŁY RUM

SKŁADNIKI:

  • biały rum – 40 ml
  • sok z limonki – 30 ml (połówka limonki)
  • połówka limonki – pokrojona w plasterki
  • mięta – 3-4 liście
  • cukier – 2 łyżeczki
  • woda sodowa i kostki lodu

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki do momentu rozpuszczenia się cukru.

Na dno wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu.

Zalewamy rumem oraz sokiem z cukrem i miętą.

Dopełniamy szklankę wodą sodową i dorzucamy plasterki limonki.

Drinka dekorujemy limonką i gałązką mięty.

CUBA LIBRE

KRAJ POCHODZENIA: USA

BAZA: BIAŁY RUM

SKŁADNIKI:

  • biały rum – 60 ml
  • zimna Coca Cola
  • sok z ćwiartki limonki
  • kostki lodu

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

Do wysokiej szklanki wrzuć lód.

Wlej sok z limonki oraz rum.

Dopełnij Coca-Colą.

DAIQUIRI

KRAJ POCHODZENIA: KUBA

BAZA: BIAŁY RUM

SKŁADNIKI:

  • biały rum – 50 ml
  • sok z cytryny – 30 ml
  • syrop cukrowy – 20 ml
  • kostki lodu
  • plasterek cytryny

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

 

Do shakera wrzucamy lód a następnie wlewamy rum, sok z cytryny i syrop cukrowy.

Po zmieszaniu przelewamy do kieliszka koktajlowego i dekorujemy plasterkiem cytryny.

CAIPIRINHA

KRAJ POCHODZENIA: BRAZYLIA

BAZA: CACHAÇCA

SKŁADNIKI:

  • limonka – 1 sztuka
  • Cachaçca – 75 ml
  • cukier brązowy i biały – 3 łyżeczki
  • kruszony lód

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

Z limonki odciąć końcówki i wyciąć biały środek. Przekroić na 6 kawałków, wrzucić do szklanki – wycisnąć.

Dodać cukier i dokładnie wymieszać z sokiem z limonki.

Wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki.

Wlać cachaçę i energicznie potrząsnąć.

DEEP BLUE SEA

KRAJ POCHODZENIA: USA

BAZA: SOK GREJPFRUTOWY

SKŁADNIKI:

  • wódka – 30 ml
  • Blue Curacao 15 ml
  • sok grejpfrutowy 60 ml
  • syrop cukrowy 15 ml
  • lód

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

 

Do shakera wrzucamy kostki lodu i dodajemy pozostałe składniki.

Dokładnie mieszamy i podajemy w wysokiej szklance z plasterkiem cytryny.

MAI TAI

KRAJ POCHODZENIA: USA

BAZA: RUM

SKŁADNIKI:

  • ciemny rum – 60 ml
  • likier triple sec – 20 ml
  • amaretto – 10 ml
  • syrop cukrowy – 10 ml
  • 1 łyżeczka grenadyny
  • sok z 1 limonki
  • lód
  • mięta

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

 

Do shakera z lodem wlej  rum, likier triple sec, amaretto, syrop cukrowy, grenadyne oraz sok z limonki.

Energicznie wymieszaj.

Do szklanki wypełnionej lodem przelej zawartość shakera i udekoruj gałązką mięty.

COSMOPOLITAN

KRAJ POCHODZENIA: USA

BAZA: WÓDKA

SKŁADNIKI:

  • wódka – 40 ml
  • sok żurawinowy – 20 ml
  • syrop z limonki – 50 ml
  • Curaçao triple sec – 50 ml
  • 1 pasek skórki  z limonki
  • kostki lodu

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

Do shakera wrzucamy lód a następnie wlewamy wódkę, sok żurawinowy, sok z limonki i curacao.

Mieszamy przez ok. 10 sekund.

Przelewamy do kieliszka koktajlowego przez sitko barowe.

Nad kieliszkiem wyciskamy skórkę z limonki, by uwolniła olejki eteryczne a następnie wkładamy ją do koktajlu.

MINT JULEP

KRAJ POCHODZENIA: USA

BAZA: KENTUCKY BOURBON WHISKY

SKŁADNIKI:

  • Bourbon – 50 ml
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • cukier puder- dwie łyżki barowe
  • kruszony lód

Kliknij by zobaczyć przepis

PRZEPIS:

Myjemy i osuszamy miętę.

Wkładamy ją do szklanki typu old-fashioned i rozgniatamy.

Dodajemy cukier puder i wypełniamy szklankę pokruszonym lodem.

Na końcu wlewamy Bourbon i mieszamy łyżka barową ok. 10 sekund.